Op deze pagina kunt u kennis maken met mij, Jornt Elzinga.

 

Mijn studie en Zweden

Tijdens mijn HBO studie Communicatie kwam ik er achter dat klantenservice, het werken in een kleine omgeving en daadwerkelijk resultaat zien van je werkzaamheden erg belangrijk voor mij zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld op de inbound klantenservice van een Telecom bedrijf gewerkt, maar ook bij een uitvaartvereniging. Tijdens een werkweek in Zweden ben ik volledig besmet geraakt met het duurzaamheids-virus. Prachtig om te zien hoe ver zij al voorop liepen met duurzaamheid en bewustwording. Duurzaamheid is een thema waar ik altijd al veel voor voelde; zo ben ik via via in 2014 in contact gekomen met Ús Koöperaasje en ben ik sindsdien werkzaam in de coöperatieve energietransitie.

 

Energiecoöperaties

In de afgelopen vier jaar ben ik daardoor betrokken geweest bij de oprichting van ruim 30 energiecoöperaties; allen onder de vlag van hun eigen coöperatieve energiebedrijf. Het is namelijk belangrijk dat bij nieuwe vormen van (collectief) energie opwekken ook gekeken wordt naar hoe de lokale bevolking kan participeren en profiteren. Door werkzaam te zijn in het noorden bij Ús Koöperaasje en Energie VanOns heb ik een groot netwerk opgebouwd van lokale energiecoöperaties en specialisten. In deze periode ben ik er achter gekomen dat werken met vrijwilligers mijn passie is; het is fantastisch om hen het juiste advies te geven en om te zien hoe zij vervolgens tot een succesvol initiatief uitgroeien. Ook als een initiatief eenmaal goed draait is het nog leuk en goed om hen te blijven ondersteunen, dit kan variëren van een Facebook workshop tot aan het maken van een nieuwsbrief, of op weg helpen bij de realisatie van een eigen collectief zonnedak. Bij dit laatste onderwerp zoek ik de juiste partij voor de coöperatie.
Daarnaast heb ik drie keer meegewerkt aan het organiseren van het Symposium Noordelijk Lokaal Duurzaam / Energie VanOns Event: een evenement met workshops en lezingen voor en door de energiecoöperaties.

Ik heb ook elk jaar meegewerkt aan de Lokale Energie Monitor van HIER Opgewekt. Hierbinnen heb ik er aan gewerkt om het gedeelte van Friesland in kaart te brengen samen met de energiecoöperaties hier. Deze monitor komt elk jaar weer terug en geeft een beeld van de lokale energieproductie van lokale duurzame energie initiatieven.

 

Wat doe ik nog meer?

Naast werken aan een duurzamere wereld maak ik ook muziek en heb ik sinds november 2018 een eigen muzieklabel: Hiraeth Records en breng ik cassettes, vinyl en CD’s uit.